Toon Wildeboer gaat waardevol uithangbord hotel Hamdorff restaureren

‘De postwagen moet in Laren blijven’

Door Rianne Kofman

LAREN – De vondst van ‘De Vergulde Postwagen’ van de Amsterdamse schilder Frans Langeveld heeft veel losgemaakt in Laren. Het uithangbord dat jarenlang de entree van het beroemde hotel van Hamdorff sierde, is zeer gewild. De emotionele waarde van de schildering is zo groot dat de historische kring Laren alles op alles zet om het werk voor Laren te behouden.

‘De vergulde postwagen’ staat op een prominent plekje in het atelier van Toon Wildeboer in Laren. De restaurateur schat dat het hem een maand zal kosten het handgeschilderde houten tableau in oorspronkelijke staat terug te krijgen. Honderd jaar vuil laat zich niet in een dagje verwijderen. ,,Het bord heeft buiten gehangen en is op plek­ken gescheurd. Ook moeten tal van vernislaagjes worden ver­wijderd voordat ik bij de verf kan. Daarna wil ik het afmaken met een mooie vernis.”

Wildeboer vindt het heel bijzonder dat het werk is opgedoken. De Blaricumse makelaar Joost Wester wist het schilderij, afkomstig uit de boedel van brasserie De Hooge Vuursche, te bemachtigen. Door de publiciteit rond zijn vondst raakte hij in contact met Wildeboer. Volgens Wildeboer is het schilderij heel speciaal. ,,Wat is het eigenlijk? Tien kilo hout en twee euro verf. In werkelijkheid Is het misschien tien euro waard. Maar zo is het niet. De emotionele waarde is bijna niet in geld uit te drukken.” Wildeboer heeft het werk getaxeerd en kwam op een waarde van tussen de vijf- en zevenduizend euro. Het werk is volgens hem speciaal voor Jan Hamdorff ge­maakt en het was de binnenko­mer van het hotel. ,,Hamdorff was dè plek in Laren. Nu zijn er 88 modezaken, maar vroeger was het kunst dat de klok sloeg. Hamdorff was het trefpunt voor alle kunstenaars. Je ging ernaartoe om gezien te worden, als je wat wilde betekenen in de kunstwereld. Ook werden er re­gelmatig buitenlandse gasten uitgenodigd. En het was hiërar­chisch, pas als je werd gegroet door de schilders betekende je wat in die kringen.”

Amsterdammer Frans Langeveld was volgens hem een bij­zondere man. ,,Hij was succesvol, extravert en gemakkelijk in de omgang. Een levenskunste­naar die heel graag in Laren kwam. Zijn werk behoort tot de Larense school. De Vergulde Postwagen is vermoedelijk gemaakt, rond de eeuwwisseling toen Langeveld een jaar of 22 was, inmiddels zo’n honderd jaar geleden. Hij was nog jong toen en dat zie je aan dit werk. Het is behoorlijk schools en een beetje prematuur.

Eigenlijk is het meer curiosa, dan kunst.” De postwagen speelde volgens de restaurateur een heel grote rol in Laren, voordat de tram kwam. De wagen heeft onder andere gasten van Hamdorff

vervoerd.

Sinds het kunstwerk in de ga­lerie hangt is er veel aandacht voor, weet Wildeboer. ,,Zelfs de zoon van Langeveld is hier ge­weest om het bord te bekijken. De man is ook al 88. Hij vertel­de dat zijn vader niet helemaal tevreden was met het uithang­bord. Langeveld zou het zelfs enkele malen hebben terugge­haald om nog het een en ander te veranderen.”

De Historische Kring Laren reageerde heel erg enthousiast, vertelt Wildeboer. ,,Die willen het dolgraag hebben, maar kun­nen het eigenlijk niet betalen.” Wildeboer vindt dat heel erg jammer en hoopt dat eigenaar Joost Wester over zijn hart strijkt en het Hamdorffse aan­denken voor een zacht prijsje aan Laren schenkt. ,,Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat hij dit als geboren Laarder niet aan zijn dorp wil geven. ,,Zelf hoef ik absoluut niet te verdienen aan de restauratie. Ik doe het voor niets. Tegen Wester zou ik willen zeggen: hupsakee, geef dat ding weg.”

 

 image003

Toon Wildeboer met het oude uithangbord van de vergulde postwagen dat vroeger bij hotel Hamdorff in Laren hing