Taxatie

Het taxeren van kunst is een leuk vak, je ziet heel veel schilderijen, in heel veel variaties, er zijn zeldzame kunstwerken, waardevolle kunstwerken, eenvoudige kunstwerken, kunstwerken die door een familielid geschilderd zijn, kunstwerken die al van generatie op generatie in de familie zijn (emotionele kunstwerken) en pure kitsch. En het is allemaal even interessant om te bekijken en de verhalen achter deze kunstwerken te horen. Normaal taxeer ik in mijn eigen atelier, maar ook ga ik regelmatig op stap door het land om ter plaatse te taxeren. Vaak zijn dat taxatie dagen en vaak is dat ook bij de mensen thuis. De taxatie dagen brengen altijd veel mensen op de been, die vergezeld van de bekende plastic vuilniszak hun schilderij komen tonen.

Men heeft er geen weet van wat ze in hun bezit hebben en het is dan ook een hele verassing als het een waardevol schilderij of aquarel blijkt te zijn. Om een paar voorbeelden te noemen: op zekere dag kwam bij mij een meneer, die uit een papier een plankje tevoorschijn haalde, met de vraag : “is dit wat” ?  Mijn vrouw zei me eerst maar eens bij U langs te gaan, voordat we er de verf afschuren en er een mooie broodplank van maken. Ik bekeek het werkje aandachtig en op de voorhand al met zeer grote interesse, het was prachtig geschilderd, wel heel vuil, maar toch, je kon zien dat het iets bijzonders was. Onder de uv lamp kon ik ook de signatuur lezen, Jan Steen!  Na diepgaand onderzoek bleek het inderdaad om een origineel van deze meester te gaan. Of een man, die een groot schilderij bij zich had, voorstellende mandolinespelers.  Ook deze meneer besloot toch maar bij mij langs te gaan, voordat hij bij een van de figuren een baard zou schilderen en een mijter op zijn hoofd, om het dan als St. Nicolaas cadeau weg te geven.  Hij bleek een originele Isaac Israels bij zich te hebben die flink wat waard was!  

Taxeren bij de mensen thuis is weer heel anders. Je komt dikwijls in sterfhuizen, waar je de schilderijen e.d moet taxeren voor de nalatenschap, een droevige gebeurtenis, waar je als taxateur respectvol mee om moet gaan. De meest bizarre taxatie op dat gebied was eens bij een zeer rijke familie, die mij met bedroefde gezichten rondleidde in het huis van hun overleden moeder, na alle kamers bekeken te hebben, kwam ik bij een klein kamertje. “Gaat U hier ook maar in, want hier hangt ook nog wat “ . Ik stapte naar binnen en ontwaarde in het halfduister een figuur, die op bed lag. Ik aarzelde, waarop mijn begeleider zei : “gaat U maar gewoon door hoor, dat is moeder en die heeft er geen bezwaar tegen als U even kijkt “. Ik vond het wel wat luguber, maar goed, de klant is koning, dus ...
Ik boog mij over het bed om het schilderijtje aan de wand beter te kunnen zien, op het moment dat ik dat deed, keek ik onwillekeurig naar beneden, langzaam ging een oog open van moeder en met dat oog keek zij me woedend aan!  Ze was dus helemaal niet overleden. Razend snel maakte ik me uit de voeten, beneden haastig afscheid nemend van de aasgieren, die zich familie noemde.
Toon Wildeboer.

NIEUWS

 

 


 

 

Toonwildeboer

Galerie l'Art de Vivre

Geuzenweg 278 
    1221 CB Hilversum
Telefoon: 035-6855700
    Mobiel: 06-41823537
emailButton info@toonwildeboer.com
icon-fb Like mij ook op Facebook

Galerie l'Art de Vivre, Geuzenweg 278, 1221 CB Hilversum.