Een winkelier uit de Laanstraat blijkt in één klap een half miljoen gulden rijker! Toon WIldeboer wilde in het Koetshuis van Kasteel Groeneveld zijn ogen niet geloven, toen deze inwoner van Baarn plotseling een prachtig schilderij voor hem op tafel legde en hij het vermoeden kreeg, wat dit wel eens voor schilderij zou kunnen zijn. Hij dook er mee de donkere kast in, om onder het licht van een Kwartslamp - een kwikbooglamp, waarvan de vacuümbuis uit kwartsglas bestaat - bevestigd te krijgen, dat het kleureffect inderdaad op die tijd wees, ook al was dat zo'n dikke vierhonderd jaar terug. Terwijl ook de signering origineel bleek.
Een fraai interieur met mensen en alles erin, zoals die Haarlemse schilder dat pleegde te vereeuwigen. Stel je voor, waarde een half miljoen. "Misschien vier ton, maar even waarschijnlijk ook het dubbele ervan waard," bevestigde Toon Wildeboer het bericht.
Hij had trouwens die dag nog een tweede 'sterk verhaal', er stond vorige week zondag een harde wind en als een windsurfer kwam een Baarnaar het Koetshuis binnen 'gezeild'.
"Het schilderij was meer dan twee meter hoog. Ik dacht dat hij met de Nachtwacht aan kwam zetten," lacht Wildeboer bij de herinnering.
Zelf noemde de bezoeker het 'Een gebloemd schilderij.' En hij verontschuldigde zich min of meer: "Ik laat 't maar eens zien, maar ik denk wel dat het niets waard is." En toen vertelde onze plaatsgenoot hoe hij het doek, als grof vuil tegen een container geleund, langs de weg had zien staan.
De verassing was vervolgens compleet. De Baarnaar kreeg te horen, dat als hij het schilderij zou willen verkopen, het vermoedelijk wel eens een ton zou opbrengen. Dat stilleven met bloemen was namelijk vervaardigd door Margarethe Roosenboom, die (in 1823 geboren) een van de belangrijkste bloemschilderessen geweest is, ooit in Nederland geleefd.
De drukte rond Kasteel Groeneveld en niet in de laatste plaats het Koetshuis daar was zo groot, dat de Baarnse politie een kijkje kwam nemen, wat er allemaal aan de hand was. Tussen het publiek viel namelijk een groot percentage plastic zakken, doeken en dozen op.
De officiële interesse kon door Toon Wildeboer gemakkelijk gerust gesteld worden. Maar het illustreert wel de ongelooflijke belangstelling voor deze activiteit. Het merendeel van deze 'gelukzoekers' is uit de regio, of uit Baarn zelf, afkomstig.
De drukte rond Kasteel Groeneveld en niet in de laatste plaats het Koetshuis daar was zo groot, dat de Baarnse politie een kijkje kwam nemen, wat er allemaal aan de hand was. Tussen het publiek viel namelijk een groot percentage plastic zakken, doeken en dozen op. De officiële interesse kon door Toon Wildeboer gemakkelijk gerust gesteld worden. Maar het illustreert wel de ongelooflijke belangstelling voor deze activiteit. Het merendeel van deze 'gelukzoekers' is uit de regio, of uit Baarn zelf, afkomstig. |
Uit de vorige eeuw
Er blijken onlangs nog enkele kostbare schilderijen ingebracht te zijn in het Koetshuis. Onder meer twee portretten van respectievelijk de grootvader en vader van de helaas onlangs overleden Baarnse oud-internist Dr. D.L. Hulst. Briljant geschilderd rond 1830 en zestig jaar later.
Beide heren waren patholoog anatoom geweest, zodat gesteld mag worden dat de vorig jaar overleden Baarnse arts dat medische aspect met de paplepel had ingekregen. De bijna Israëls-achtige portretten staan nu in het Koetshuis te koop.
Bron: onbekend