Een Jan Toorop in vuilniszak

Kostbare schilderijen ontdekt in Kortenhoef

KORTENHOEF - Een Degas van ontschatbare waarde en een schilderij van Jan Toorop met een waarde tussen de 35.000 en 40.000 gulden. Het is slechts een kleine greep uit het grote aantal kunstwerken dat boven water kwam tijdens taxatiedagen van de kunst- en antiekbeurs in Kortenhoef.

Taxateur en kunstkenner Toon Wildeboer uit Hilversum kreeg de werken in het weekeinde onder ogen.
"De Degas is van een vrouw die echt niet wist wat ze in handen had. Het schilderij, dertig bij dertig centimeter met de afbeelding van een paard en wagen met kinderen erop, hing bij haar vader thuis achter de deur. Hij was antiquair. Ze kwam het werk tegen toen ze het huis opruimde omdat haar vader was overleden."
Wildeboer kan nog geen waarde toekennen aan het schilderij van de Franse impressionist Degas.
"Het is gigantisch veel, maar dat durf ik nog niet te zeggen. Binnenkort ga ik het onderzoeken en restaureren. Het is eerst gerestaureerd door een kunstschilder. Dat moet ik nu teniet gaan doen want het is niet goed gebeurd."

Waarde

De Jan Toorop werd Wildeboer overhandigd in een vuilniszak. "De eigenaresse durfde het eerst niet eens te laten zien. Haar man had gezegd dat ze het schilderij maar weg moest doen, maar ze wilde het toch eerst laten bekijken.

Ze kon het niet geloven toen ze hoorde dat de waarde ligt tussen de 35.000 en 40.000 gulden."

Ook werken van Kortenhoefse kunstenaars waren goed vertegenwoordigd. "Veel van B.A. van Beek, van Ritsema en van Louis Haver", aldus Wildeboer.

"In vroeger tijden betaalden kunstenaars die krap bij kas zaten, hun leveranciers regelmatig met schilderijen. Het zijn de kinderen en kleinkinderen van die leveranciers die nu met de schilderijen bij mij terecht komen. Ze weten niet wat ze in huis hebben."

Tijdens de taxatiedagen ontdekte Wildeboer ook nog een 'puntgave' tekening van Anton Mauve en een uit de zestiende eeuw daterend renaissancewerkje van een onbekende schilder.

 

 

 

Bron: Gooi- en Eemlander, 16 januari 2001
door Jacqueline Hilbers